Välj språk
Våra internationella webbsidor
estEstland rehvidpluss.com
finFinland rengas24.com
sweSverige däck24.com
latLettland riepas24.com
litLitauen padangos24.com

Däck sökning efter dimensioner

wait
wait
wait
wait

Vinterdäck håller dig säker på vägarna

Det här bör du veta om vinterdäck
I Sverige, till skillnad från många andra länder, måste man byta vanliga sommardäck mot vinterdäck när temperaturen sjunker. Det här innebär att endast dubbdäck eller dubbfria däck som är speciellt utformade för vinterförhållanden är tillåtna i Sverige under de kallare månaderna.

Det är vårt klimat som gör vägarna extremt farliga och i princip omöjliga att köra på under vintern om man använder sommardäck. Vinterdäck säkerställer att bilar och andra fordon behåller sitt väggrepp och sin stabilitet även under snöiga och isiga förhållanden.

Det är inte alltid lika lätt att välja vinterdäck som att välja sommardäck. Förutom däckens kvalitet, måste du också ta hänsyn till dina körvanor och din körstil och fundera på om dubbade eller dubbfria däck bättre uppfyller dina behov.

Vinterdäck som används i Sverige måste lämpa sig för de lokala temperaturerna på vintern. Det här innebär att om centraleuropeiska förare kan komma undan med dubbfria däck som testats, till exempel i Tyskland eller Nederländerna, bör svenska förare definitivt välja däck som är speciellt utformade för körförhållandena i de nordiska länderna. Däckens beteende i kallare temperaturer beror på däckblandningarna. I Sverige behöver man vinterdäck med en mycket mjukare gummiblandning till skillnad från länder i Central- och Sydeuropa.

Lagen föreskriver att det minsta mönsterdjupet för sommardäck ska vara 1,6 mm, medan det är nästan dubbelt så mycket för vinterdäck, nämligen 3 mm. Som regel är mönsterdjupet på nya vinterdäck minst 8 mm, och du bör alltid kontrollera det återstående djupet på varje däck noga innan du byter däck. I början av säsongen bör det finnas ett mönsterdjup på minst 5–6 mm kvar.

Läs mera: Dubbdäck i andra europeiska länder: var är de tillåtna, var är de förbjudna?
Nyheter
Det här bör du veta om vinterdäck
euro euro euro

Krav på vinterdäck

I Sverige sträcker sig den obligatoriska perioden för användning av vinterdäck från 1 december till 31 mars. Perioden för däckbyte börjar redan i oktober (1 oktober), varefter det är tillåtet enligt lag att byta sommardäck till dubbdäck. Man kan använda dubbfria däck i Sverige året om, även om de på sommaren kan slitas ut snabbare på grund av högre temperaturer.

Lagen föreskriver att vinterdäckens minsta mönsterdjup ska vara 3 mm, men vi rekommenderar definitivt inte att du använder däck med så litet mönsterdjup i början av vintern. Sådana däck skulle bli utslitna redan under den första användningsmånaden och inte längre erbjuda stabilitet och kontroll.
euro euro euro

När behövs inte vinterdäck?

Det finns vissa undantag när man inte behöver använda vinterdäck på personbilar – i alla andra fall måste vinterdäck användas. Vinterdäck behöver till exempel inte användas vid körning till ett annat land och tillbaka till Sverige, om fordonet är registrerat i ett annat land när fordonet eller släpvagnen håller på att tillverkas, importeras eller säljas.

Dessutom är vinterdäck inte obligatoriska om fordonet för körs till en verkstad eller för besiktning och om vinterdäck inte tillverkas för det aktuella motorfordonet eller släpvagnen.
euro euro euro

Kvaliteten på vinterdäck

Vinterdäck kan skilja sig väsentligt från varandra. Högkvalitativa vinterdäck säkerställer bilens hantering och stabilitet även under svåra förhållanden, även om det alltid beror på den specifika situationen, fordonet och förarens beteende.

Ändå har tester som utförts på vinterdäck konsekvent visat att bromssträckan och hanteringen av för billigt gjorda eller för slitna däck kan skilja sig avsevärt från nya högkvalitativa däck. Det är alltid säkrast att välja däck från kända tillverkare som redan har bevisat sin kvalitet i tester och som experterna på Rehvid Pluss alltid kan berätta mer om.
Hur skiljer sig vinterdäckens bromssträckor?
De flesta förare har aldrig haft möjlighet att jämföra olika typer av däck under likvärdiga förhållanden, så det kan vara svårt att förstå omfattningen av deras skillnader vid halt väglag. Ett antal nyligen genomförda ABS-bromstester har visat att högkvalitativa premiumdäck och billiga däck som tillverkats med föråldrad teknik kan skilja sig med mer än hälften.

Testerna visar också tydligt att till och med ett billigt dubbdäck är betydligt effektivare under isiga förhållanden än ett dubbfritt däck. Personer med mindre budgetar bör därför välja billigare dubbdäck som vinterdäck framför medelmåttiga dubbfria däck. När man bestämmer sig för dubbfria däck bör man sträva efter bästa möjliga kvalitet.

Skillnaden blir ännu större när man använder centraleuropeiska däck vid halt väglag eftersom dessa inte lämpar sig för det lokala klimatet. Att använda sådana däck kan öka bromssträckorna med mer än hälften under svåra förhållanden jämfört med de bästa premiumdäcken i sin klass. Därför är det, för din egen och andras säkerhet, alltid bäst att välja bland de högkvalitativa däck som erbjuds i vår webbutik och att använda däck efter säsong.
Hur skiljer sig vinterdäckens bromssträckor?
wheels
När du köper vinterdäck med fälgar kan du beställa dem användarklara för 27 €
transport
Snabb leverans av vinterdäck garanteras
return
Du kan returnera olämpliga vinterdäck till oss inom 14 dagar och få pengarna tillbaka
wheels
Banköverföring mot faktura eller kortbetalning / Banköverföring mot faktura, kortbetalning eller Klarna
Det här ska du fokusera på när du väljer vinterdäck
De viktigaste parametrarna för vinterdäck är kvaliteten på mönstren (även dubbar på dubbdäck), mönsterdjup och däckblandning. Till skillnad från hårdare sommardäck, är vinterdäck för körning i kylan tillverkade av en mjukare gummiblandning som inte blir för styv vid minusgrader.

Man bör också beakta att vinterdäckens mönster skiljer sig från sommardäckens. Det här beror på att avledningen av vatten är mycket viktigare under snöiga och isiga vinterförhållanden än på sommaren.

Mönstren på vinterdäck hjälper till att bibehålla dragkraften vid snö, medan dubbarna i dubbdäck är utformade för att säkerställa väggreppet när man kör på glansis.

När du väljer däck till din bil bör du ta dina körvanor (antingen i staden, på motorvägen, på landsbygden), din körstil och naturligtvis din budget i beaktande. Vi på Rehvid Pluss hjälper dig gärna att fatta ditt beslut och kommer alltid att rekommendera däck som bäst passar körvanorna hos en viss förare.
energy label