Vinterdäck håller dig säker på vägarna

Det här bör du veta om vinterdäck

euro euro euro

Krav på vinterdäck

I Sverige sträcker sig den obligatoriska perioden för användning av vinterdäck från 1 december till 31 mars. Perioden för däckbyte börjar redan i oktober (1 oktober), varefter det är tillåtet enligt lag att byta sommardäck till dubbdäck. Man kan använda dubbfria däck i Sverige året om, även om de på sommaren kan slitas ut snabbare på grund av högre temperaturer.

Lagen föreskriver att vinterdäckens minsta mönsterdjup ska vara 3 mm, men vi rekommenderar definitivt inte att du använder däck med så litet mönsterdjup i början av vintern. Sådana däck skulle bli utslitna redan under den första användningsmånaden och inte längre erbjuda stabilitet och kontroll.
euro euro euro

När behövs inte vinterdäck?

Det finns vissa undantag när man inte behöver använda vinterdäck på personbilar – i alla andra fall måste vinterdäck användas. Vinterdäck behöver till exempel inte användas vid körning till ett annat land och tillbaka till Sverige, om fordonet är registrerat i ett annat land när fordonet eller släpvagnen håller på att tillverkas, importeras eller säljas.

Dessutom är vinterdäck inte obligatoriska om fordonet för körs till en verkstad eller för besiktning och om vinterdäck inte tillverkas för det aktuella motorfordonet eller släpvagnen.
euro euro euro

Kvaliteten på vinterdäck

Vinterdäck kan skilja sig väsentligt från varandra. Högkvalitativa vinterdäck säkerställer bilens hantering och stabilitet även under svåra förhållanden, även om det alltid beror på den specifika situationen, fordonet och förarens beteende.

Ändå har tester som utförts på vinterdäck konsekvent visat att bromssträckan och hanteringen av för billigt gjorda eller för slitna däck kan skilja sig avsevärt från nya högkvalitativa däck. Det är alltid säkrast att välja däck från kända tillverkare som redan har bevisat sin kvalitet i tester och som experterna på Rehvid Pluss alltid kan berätta mer om.

Hur skiljer sig vinterdäckens bromssträckor?

De flesta förare har aldrig haft möjlighet att jämföra olika typer av däck under likvärdiga förhållanden, så det kan vara svårt att förstå omfattningen av deras skillnader vid halt väglag. Ett antal nyligen genomförda ABS-bromstester har visat att högkvalitativa premiumdäck och billiga däck som tillverkats med föråldrad teknik kan skilja sig med mer än hälften.

Testerna visar också tydligt att till och med ett billigt dubbdäck är betydligt effektivare under isiga förhållanden än ett dubbfritt däck. Personer med mindre budgetar bör därför välja billigare dubbdäck som vinterdäck framför medelmåttiga dubbfria däck. När man bestämmer sig för dubbfria däck bör man sträva efter bästa möjliga kvalitet.

Skillnaden blir ännu större när man använder centraleuropeiska däck vid halt väglag eftersom dessa inte lämpar sig för det lokala klimatet. Att använda sådana däck kan öka bromssträckorna med mer än hälften under svåra förhållanden jämfört med de bästa premiumdäcken i sin klass. Därför är det, för din egen och andras säkerhet, alltid bäst att välja bland de högkvalitativa däck som erbjuds i vår webbutik och att använda däck efter säsong.
wheels

När du köper vinterdäck med fälgar kan du beställa dem användarklara för 27 €

transport

Snabb leverans av vinterdäck garanteras

return

Du kan returnera olämpliga vinterdäck till oss inom 14 dagar och få pengarna tillbaka

payment

Banköverföring mot faktura eller kortbetalning / Banköverföring mot faktura, kortbetalning eller Klarna

Det här ska du fokusera på när du väljer vinterdäck


De viktigaste parametrarna för vinterdäck är kvaliteten på mönstren (även dubbar på dubbdäck), mönsterdjup och däckblandning. Till skillnad från hårdare sommardäck, är vinterdäck för körning i kylan tillverkade av en mjukare gummiblandning som inte blir för styv vid minusgrader.

Man bör också beakta att vinterdäckens mönster skiljer sig från sommardäckens. Det här beror på att avledningen av vatten är mycket viktigare under snöiga och isiga vinterförhållanden än på sommaren.

Mönstren på vinterdäck hjälper till att bibehålla dragkraften vid snö, medan dubbarna i dubbdäck är utformade för att säkerställa väggreppet när man kör på glansis.

När du väljer däck till din bil bör du ta dina körvanor (antingen i staden, på motorvägen, på landsbygden), din körstil och naturligtvis din budget i beaktande. Vi på Rehvid Pluss hjälper dig gärna att fatta ditt beslut och kommer alltid att rekommendera däck som bäst passar körvanorna hos en viss förare.